Ana Sayfa Kuantum Bilişim Almanya, İlk Kuantum Bilgisayarını Tanıttı

Almanya, İlk Kuantum Bilgisayarını Tanıttı

681
2
Almanya, Kuantum Bilgisayarlarını Geliştiren Ülkeler Arasında Yerini Alıyor! 

Almanya Başbakanı Dr. Angela Merkel, Eğitim ve Araştırma Bakanı Anja Karliczek ve Baden-Württemberg Bakanı Winfried Kretschmann’ın dijital katılımı ile, ileri araştırma enstitüsü Fraunhofer-Gesellschaft ve IBM 15 Haziran’da Almanya’nın ilk kuantum bilgisayarı olan, IBM Quantum System One’ın açılışını yaptılar. 27 kübitlik bu sistem, şu anda Avrupa’daki en güçlü kuantum bilgisayar sistemi. Bu lansmanda tanıtılan Almanya’daki kuantum sistemi Şubat ayından beri yürürlükte olmasına rağmen pandemi nedeniyle lansman etkinliği erteleniyordu.

IBM tarafından üretilen IBM ‘Quantum System One’, dünyanın ilk entegre kuantum bilgisayar sistemini temsil etmekte ve bu sistem artık Almanya tarafından erişilebilir/geliştirilebilir durumda. IBM, bu sistemin Avrupa’nın en güçlü kuantum bilgisayarı olduğunu söyledi.

Tanıtılan bu kuantum bilgisayarı, Ehningen’deki Fraunhofer Enstitüsü(Fraunhofer-Gesellschaft) tarafından kullanımda olacak. Aynı zamanda bu IBM şirketi için, 2018 yılında İtalya’daki tasarım ve mekanik testi haricinde, Kuzey Amerika dışında, Avrupa’da kullanıma sunulan, hem Avrupa hem de IBM açısından ilk kuantum bilgisayardır.

Fraunhofer Enstitüsü, kimya optimizasyonu ve makine öğrenimi araştırmak ve geliştirmek için IBM’in Quantum System One sistemini kullanacak

System One, IBM’in deyişiyle “Sadece bir sistem değil, küresel bir ağ.” bu ağ endüstriyel ve akademik alanlar için evrensel kuantum bilgisayarları oluşturmaya yönelik ilk girişimlerden biridir.

Almanya’nın Geleceğe Bakma Vakti

Etkinlikte Almanya başbakanı Dr. Angela Merkel, IBM CEO’su ve Başkanı Dr. Arvind Krsihna, açılış konuşması sonrasında konuk konuşmacı olarak bulundular. Ayrıca politika ve bilim topluluğundan birkaç üst düzey konuşmacı da bulunuyordu.

Merkel konuşmasında bu projenin başlangıcında iki yıllık süre içerisinde 650 milyon Euro yatırım sözü verdi. Ayrıca geçen ay Almanya tarafından yapılan bir açıklamada, 2025 yılına kadar, kuantum teknolojisi araştırmalarına yaklaşık 2 milyar Euro yatırım yapmayı planladıklarını duyurdu.

Merkel, “…Teknolojik ve dijital egemenlik ve elbette ekonomik büyüme çabalarımızda kilit bir rol…” olduğunu söyledi.

Fraunhofer Enstitüsü, kuantum bilgisayarı anlayışını derinleştirmek ve pratik kullanımları denemek için, IBM’in Q System One sisteminin, Alman şirketleri ve diğer araştırma kuruluşlarıyla birlikte çalışacağını açıkladı.

Alman vergi mükellefleri tarafından finanse edilen kuantum bilgisayarları için ayrılan bütçe, önümüzdeki dört yıl içinde 40 milyon Euro’ya mal olacağı açıklandı.

Öte yandan Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’nin ilk kuantum bilgisayarını on yıldan önce geliştirilmesini istiyor.

IBM’in Avrupa Orta Doğu ve Afrika’dan sorumlu yöneticisi Martin Jetter, IBM’in 2023 yılına kadar 1.000’den fazla kübiti işleyebilen istikrarlı bir kuantum bilgisayarı yapmayı hedeflediğini söyledi.

Bu, gelecekte sadece Almanya için değil, AB ve paydaşlara da katkısı olacak ve gelecek kuantum teknolojilerinde söz hakkı elde edebilecekler.

IBM, basın bülteninde Fraunhofer’dan, “kuantum endüstrisi olarak adlandırılan ve 2030 yılına kadar 65 milyar dolardan fazla değere sahip olacak bir endüstrideki en son momentum örneği” olarak bahsediliyor.

IBM’in Geniş Ayak İzi

IBM tarafından kurulu 20’den fazla kuantum bilgisayarı mevcut. Ayrıca bu makineler desteklemek için geniş bir kuantum donanım ve yazılım araştırma kadrosuna sahip. IBM’in kendi kuantum ekosistemi, dünya üzerinde en büyük ekosisteme sahip ve bu alanda öncül liderlerden biri. Fraunhofer Enstitüsü’nde kurulan bu sistem, mevcut IBM QNetwork’e yeni bir coğrafyaya taşıyor.

Fraunhofer’da mevcut sistem; 32 kübitlik kuantum hacmine sahip, 27 kübitlik bir falcon işlemci.

Halihazırda IBM’in diğer sistemleri 5-65 kübit arasında değişmektedir. Muhtemelen bu yıl içinde 127 kübitlik Eagle işlemcisini duyuracak.

2020’nin sonlarında IBM, kuantum mimarisinin donanımının ve kübit sayısının önümüzdeki birkaç yıl içinde nasıl değişebileceğini gösteren uzun vadeli yol haritasını yayınladı. IBM günümüzün küçük ölçekli, gürültülü kuantum bilgisayarlarını Condor adlı kısa vadede 1121 kübitlik bir sisteme çevrilmesi planlıyor. Condor mükemmel hale getirildiğinde milyonlarca kübit içeren, hatalara dayanıklı, kuantum bilgisayarı alanın önemli sistemlerinden biri haline gelebilecek.

Hatalarla başa çıkma, herhangi bir kuantum bilgisayarını güçlendirmenin/büyütmenin önündeki temel ana engellerinden biri olmaya devam ediyor. Hata düzeltme işlemlerini gerçekleştirmek için birçok kübit gerekiyor. Bu durum IBM’in kuantum hacmi, artan kübit sayılarını ve deneysel olarak T1 tutarlılık süresini 9 kat artırma konusundaki duyurularının tümü, hata düzeltmeye yönelik olumlu hareketlerdir. Hata düzeltme ayrıca orta devre ölçümü ve dinamik devreler gerektiriyor. Şimdiye kadar yalnızca IBM (süperiletken kübitler) ve Honeywell(sıkışmış iyon kübitleri) bu özelliklere sahip.

IBM, donanım yol haritasının üzerine gelecekteki uygulamalar, yeni Qiskit yazılımı ve geliştiricileri yeteneklerinden oluşan genişletilmiş bir zaman çizelgesini ekleyerek, donanım yol haritasını 2021 başlarında geliştirdi.

IBM’in ayrıca açık kaynaklı eğitim ve öğretim materyalleri ücretsiz erişime sunması, 325 binden fazla IBM Qiskit SDK kullanıcısıyla küresel bir kuantum topluluğu oluşturmayı başardı.

Kaynaklar:

 

Bu içeriği paylaş
Önceki İçerikQiskit Global Yaz Okulu, Quantum Makina Öğrenmesi Odağı ile Geri Dönüyor!
Sonraki İçerikIQM, Açık Kaynaklı Entegre Devre Tasarım Yazılımını Duyurdu
Avatar
Platform Şefi, Yazar, Redaktör

Yoruma kapalı.