Ultra soğuk atomları kullanan Heidelberg Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, kuantum elektrodinamiğinin simetrilerini deneysel olarak inşa ettiler. Bu deney ile gelecekteki kuantum teknolojilerini uygulayabilmek için karmaşık fiziksel fenomenleri simüle etmeye olanak sağlayabilecek yeni bilgiler elde etmeyi umuyorlar.
Kuantum elektrodinamiği teorisi en temelde, yüklü parçacıkları arasındaki elektromanyetik etkileşim ile ilgilidir. Heidelberg Üniversitesi’nden bilim insanları, Dr. Fred Jendrzejewski’nin yönetimindeki bu araştırma ile bu karmaşık fizik teorisine yönelik etkili sonuçlar ortaya çıkarabilecek deneyler geliştiriyorlar. Science dergisinde yayınladıkları sonuçlara göre son zamanlarda bir temel yapı taşını deneysel olarak uygulayıp, gerçekleştirmeyi başardılar bile!
“Araştırmamızın sonuçlarını, ultra soğuk atomlarda kuantum elektrodinamiğinin büyük ölçekli bir uygulaması için düzgün şekilde bağlanmış bir yapı blokları zincirinden inşa edilen bir platforma doğru önemli bir adım olarak görüyoruz.”
Heidelberg Üniversitesi Kirchhoff Fizik Enstitüsü
Araştırmacılara göre, bu deneyler zincirinin başarılı olası bir uygulaması, parçacık hızlandırıcılarıyla çalışılamayan karmaşık fiziksel olayları simüle etmek için büyük ölçekli kuantum cihazları geliştirmek olabilir. Bu çalışma için geliştirilen temel yapı taşı, hesaplanması zor olan güçlü etkileşen sistemlerde olduğu gibi, malzeme bilimi araştırmalarındaki sorunların çözümünde de kullanılabilir.
Kaynakça
- Materyal – Heidelber Üniversitesi tarafından
- Alexander Mil, Torsten V. Zache, Apoorva Hegde, Andy Xia, Rohit P. Bhatt, Markus K. Oberthaler, Philipp Hauke, Jürgen Berges, Fred Jendrzejewski. Soğuk atomik karışımlarda lokal U (1) ölçü değişmezliğinin ölçeklenebilir bir şekilde gerçekleştirilmesi. Science, 2020; 367 (6482): 1128 DOI: 10.1126/science.aaz5312
Yoruma kapalı.