ABD El Paso kentinde bulunan Teksas Üniversitesi‘nden bir araştırma grubunun çalışması sonucunda, bir nanopartikül sınıfı olan karbon kuantum noktalarının, nörolojik bozukluklarla mücadele etmek için kullanılabileceğine dair olumlu sonuçlar alındı. Çalışmanın sonuçları Processes dergisinde yayınlandı. Bu heyecan verici gelişme proteinin biyosentezi, ilaç tasarımı ve dağıtımı ile ilgili katkılar da sunabilir.
“Nörodejeneratif Hastalıklarda Karbon Kuantum Noktalarının Potansiyelini Çözmek” başlıklı çalışma, Sreeprasad T. Sreenivasan ve Kimya ve Biyokimya ana bilim dili profesörü Mahesh Narayan tarafından oluşturuldu. New York Uniondale’deki Angion Biomedica Corp. için klinik öncesi araştırma başkan yardımcısı olan Phrak Prakash Narayan’da çalışmaya katkıda bulundu.
Çalışma karbon kuantum noktaları (Carbon Quantum Dots) ile, odun, meyve kabuğu, yosun ve hatta atık malzemelerden sentezlenen biyo dostu malzemeler üzerine odaklanmaktadır. Araştırma ekibi tarafından ortaya konan yol haritasına göre ilk kez kullanımlarının çevresel algılama uygulamalarından nörodejeneratif alana geçişi için temel gereklilikleri ele almaktadır; beyindeki spesifik reseptörleri hedefleme yetenekleri de dahil olmak üzere ayrılma ve toplam karakterizasyonunu gerektiren bir geçiş bu.
Prakash Narayan, “Karbonlu kuantum nihayet fizikten, kimyaya ve şimdi debiyolojiye doğru yol alıyor.” diyerek şöyle devam etti: “Bu çalışma, nörolojik hastalıklarda terapötik müdahale için karbon kuantum noktalarının muazzam potansiyelini kullanmak için temel oluşturuyor.”
Karbon kuantum noktalar (carbon quantum dost), meyve kabuğu, amino asitler, algler ve bazı biyolojik atıklardan yapılmaktadır. Prosedürün bir sonucu olarak, karbon kuantum noktaları ve karbon olmayan noktaların bir karışımı olarak sentezlenirler. Karışımdaki bileşiklerin bazıları toksik olabilir. Bu durum biyomedikal uygulamalarda kullanımını olumsuz etkileyecektir.
Mahesh Narayan, karbon kuantum noktaların klinik öncesi ve nihayetinde klinik kullanıma geçişini kolaylaştırmak için araştırma ekibinin nörodejeneratif bozuklukları önleme ve tedavi etme potansiyellerini ortaya koyarken güvenli kullanımları için bir yol sağladığını söyledi.
Bu uygulama, elektro kimya, kataliz ve çevresel algılamadan biyotıpa geçişi, 15 yıllık tarihinde önemli bir kilometre taşıdır; biyoloji, görüntüleme, teşhis, profilaksi ve tedavide henüz gerçekleşmemiş potansiyeli nedeniyle oldukça değerlidir. Bu yönüyle, ilaç şirketlerinin karbon kuantum noktalarını özel kullanımlar için uyarlamasına olanak tanıyacak. Belki de Parkinson ve Alzheimer hastaları bu tür bir terapiden büyük fayda sağlayabilecekler.
Kaynakça
- Teksas Üniversitesi tarafından Materyal