Ana Sayfa Kuantum Hesaplama ANU (The Australian National University), AWS Marketplace’te Kuantum Destekli Rastgele Sayı Oluşturucusunu...

ANU (The Australian National University), AWS Marketplace’te Kuantum Destekli Rastgele Sayı Oluşturucusunu (AQN) Piyasaya Sürdü!

223
381

Bu hizmet ile 310.000’den fazla aktif AWS müşterisi, sınırsız rastgele sayı isteğinde bulunabilecek.

The Australian National University (ANU) Quantum Numbers’ın arkasındaki ekip: Dr. Syed Assad, Dr. Aaron Tranter ve Profesör Ping Koy Lam (soldan sağa) Resim: ANU

Avustralya Ulusal Üniversitesi (ANU), bu hizmeti ölçeklendirmek ve 310.000’den fazla aktif Amazon Web Services (AWS) müşterisine sunmak için ANU Quantum Numbers (AQN) çevrimiçi rastgele sayı oluşturucunun Amazon Web Services (AWS) piyasasında kullanıma başlatıldığını duyurdu.

ANU’ya göre AQN, uzay boşluğunun kuantum dalgalanmalarını ölçerek yüksek hızda ve gerçek zamanlı olarak gerçek rastgele sayılar oluşturmak için kuantum teknolojisini kullanmaktadır.

AQN takım lideri Profesör Ping Koy Lam, “Kuantum fiziği pratik olarak sonsuz bir gerçekten rastgele sayı kaynağı sağlamaktadır. Bu kuantum rastgele sayıların fizik yasaları tarafından öngörülemez ve tarafsız oldukları kabul edilmektedir.” dedi.

Bu teknoloji esas olarak vakum durumun algılanmasına dayanmaktadır. Vakum durumu boş ve enerjiden yoksun bir bölge değildir, kuantum seviyesinde gürültü içerir.

ANU bize, AWS Marketplace aracılığıyla dünya çapındaki müşterilerin kolayca erişebileceği inanılmaz derecede güçlü bir rastgele sayı oluşturma uygulaması sunmaktadır.

Çevrimiçi olan herkes AQN API’sine  ayda 100 kez istekte bulunmak şartıyla API anahtarı oluşturup  ücretsiz olarak bu hizmetten faydalanabilmektedir. Ayrıcalıklı olarak AWS müşterileri AWS Marketplace’te AQN’i başlatarak sınırsız istekte bulunabilir ve yaptıkları istek sayısı kadar ücret tarifesi uygulanmaktadır. ANU, AQN’nin son 10 yıldır kampüsteki bir laboratuvarda aktif olarak çalıştığını söyledi. Üniversitenin klinik deneyler, bilgisayar oyunlarındaki süreçleri ve olayları simüle etmek, güvenli şifreler oluşturmak, virüs salgını davranışlarını simüle etmek ve hava durumunu tahmin etmek amacıyla 70 ülkeden iki milyardan fazla rastgele sayı talebi aldığını da sözlerine ekledi.

IT, veri bilimi, modelleme gibi alanlarda çalışma yapabilmek için  rastgele sayılara ihtiyaç duyulmaktadır.  AQN’in geliştirilmesinde rol alan Dr. Syed Assad yaptığı açıklamada, “Rastgele sayılar olmadan tahmin ve araştırma simülasyonu için güvenilir modellere sahip olamazsınız” diyerek rastgele sayı üretme işleminin önemini vurguladı ve sözlerine şunları ekledi.

“AQN, sanatçılara yaratıcı çalışmalarından insan önyargılarını kaldırmaya yardımcı olmak için de kullanılır. Bilgisayar oyunlarında ve akıllı sözleşmelerde, gerçek rastgele sayılar vazgeçilmez bir kaynaktır. Hatta bir babadan, daha sonra kızının adı için ilham kaynağı olarak kullandığı rastgele sayılar üretmemiz için bir talep aldık.”

Yazar: Elif Özceylan
Editör: Cumali Yaşar

Kaynak:

Bu içeriği paylaş
VIAZDNET
KaynakANU launches quantum-powered random number generator on AWS Marketplace
Önceki İçerikKuantum Bilişim Şirketleri: 2022 İçin Son Liste
Sonraki İçerikKuantum Üstünlüğü

Yoruma kapalı.